• NL
 • Taal: Nederlands (NL) Engels (EN)

  Derk Jan Broekema

  'Diversiteit heeft altijd al mijn belangstelling gehad'

  Derk Jan (42) werkt zo'n 15 jaar met veel plezier voor het merk Zwitserleven, waar hij als internal accountmanager eerste aanspreekpunt is voor adviseurs en werkgevers met een pensioenregeling bij Zwitserleven. Daarnaast heeft hij een boeiende nevenfunctie binnen Athora Netherlands als Diversity & Inclusion Officer. Een pioniersrol, waarin hij management en collega's stimuleert om meer en meer met diversiteit en inclusie aan de slag te gaan. “Ik geloof heel erg in microrevoluties; doen wat je kunt binnen je eigen invloedssfeer.” 

  Al tijdens zijn studietijd aan de VU in Amsterdam kon het thema diversiteit rekenen op Derk Jan's belangstelling. Ook al heeft hij als witte heteroman zelf zeven vinkjes achter zijn naam (naar het boek van Joris Luyendijk). Als bestuurslid van een Turkse studentenvereniging las hij in die tijd veel boeken over het onderwerp en woonde lezingen en debatten bij. “Ik was 25 jaar geleden dus al heel actief bezig met diversiteit. Daarom is het zo leuk om me nu ook professioneel te mogen bezighouden met dit thema dat mij al zo lang persoonlijk interesseert.” 

  Dimensies 

  Diversiteit kun je langs heel veel dimensies bekijken, erkent Derk Jan. Waar richt hij zich als Diversity & Incusion Officer dan voornamelijk op? Wat vergt de meeste aandacht binnen Athora? “In de financiële sector springt de ongelijke man-vrouwverhouding – met name aan de top - het meest in het oog. Daar ga ik dus zeker mee aan de slag. Hebben mannen en vrouwen gelijke kansen om door te groeien? Tegelijk is dat bijzonder lastig te meten, dat realiseer ik me.” 

  Ook andere dimensies van diversiteit verdienen Derk Jan's aandacht, zoals etnische afkomst, seksuele oriëntatie en zelfs Profile Dynamics. Bijvoorbeeld tijdens het aannameproces van nieuwe medewerkers. “Ik vind het belangrijk dat iedereen een eerlijke kans krijgt. En dat er bij de samenstelling van teams tegelijkertijd ook wordt gelet op voldoende diversiteit. Los van het feit dat iedereen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt verdient, functioneren diverse team over het algemeen ook beter. Daar ga ik dus op meekijken."  

  Internationaal karakter 

  Athora Netherlands wordt al steeds internationaler, want het bedrijf is onderdeel van pan-Europese levens- en herverzekeraar Athora Group met vestigingen in onder andere Ierland, Duitsland en Italië. Dat steeds internationalere karakter spreekt Derk Jan erg aan. “Je merkt dat we in de loop der jaren steeds volwassener en professioneler zijn geworden. Eerst hadden we een Chinese aandeelhouder, nu is Athora Group onze moeder. Het bedrijf is er wat mij betreft alleen maar mooier op geworden. En steeds aantrekkelijker als werkgever.” 

  Zelf invulling geven 

  Derk Jan kan het weten want hij draait alweer heel wat jaartjes mee. De internal accountmanager begon ooit als stagiair bij Zwitserleven. Nadat hij op detacheringsbasis bij een aantal andere bedrijven een kijkje in de keuken had genomen, keerde hij weer terug bij de basis. De gemoedelijke sfeer en het leuke contact met collega's én klanten maakt dat hij al jaren prima op zijn plek zit. "Je hebt veel ruimte om zelf invulling te geven aan hoe je klanten wilt bedienen, daarin kun je echt het verschil maken. En ook hoe je je werk wilt invullen. Daar is mijn rol als Diversity & Inclusion Officer ook een mooi voorbeeld van."

  Zes kinderen 

  Wat bij zijn keuze voor Zwitserleven ook een rol speelde is de woon-werkafstand. “Ik woon zelf in Amstelveen, dus dan is het wel zo efficiënt én duurzaam om bij een pensioenverzekeraar in de buurt te gaan werken. “Lekker vlakbij huis en op de fiets naar kantoor. Als vader van zes kinderen kun je je reistijd wel beter gebruiken.” 

  En dan toch maar die ene vraag die normaal gesproken vrouwen met een carrière zo vaak krijgen voorgelegd: hoe combineert hij zijn fulltimebaan eigenlijk met de zorg voor zijn kinderen? “Een terechte vraag die inderdaad vreemd genoeg meestal alleen aan ambitieuze vrouwen wordt gesteld. Eerlijk is eerlijk, mijn partner doet ook erg veel voor de kinderen. Tegelijkertijd zorgt het flexibele werken ervoor dat ik bijvoorbeeld ook veel bij de kinderen op school kan helpen. Zóveel zelfs dat ik op de basisschool van mijn kinderen regelmatig de vraag krijg wat voor werk ik eigenlijk doe en hoeveel uur per week ik eigenlijk werk. De realiteit is dat ik in de avonduren veel doorwerk. Ik ben blij dat het flexibel werken dit mogelijk maakt. Daardoor is een drukke baan toch goed te combineren met een zeer druk gezinsleven." 

  Oproep 

  Tot slot heeft Derk Jan als voorvechter van een meer divers en inclusief Athora een oproep voor sollicitanten: “Zie je een vacature die je aanspreekt: probeer het gewoon. Ook als je twijfelt of je wel álle gevraagde competenties in huis hebt. Of als je misschien bepaalde aanpassingen nodig hebt om bij ons te kunnen werken. We hebben diversiteit echt hoog in het vaandel staan. Dus heb je tips hoe wij het als werkgever beter kunnen doen, neem dan zeker contact met me op.” 

  Als Diversity & Inclusion Officer maakt Derk Jan zich hard voor een meer divers Athora en een inclusiever werkklimaat.

  We werken dagelijks aan een cultuur waarin je jezelf kunt zijn, ongeacht waar, wanneer en als wie je bent geboren, wat je gelooft of van wie je houdt.

   

  Meer weten over het beleid rondom Diversiteit & Inclusie binnen Athora Netherlands?

  Lees verder op deze pagina