• NL
 • Taal: Nederlands (NL) Engels (EN)

  Ciska Mohrs

  Als Risk Manager berekent Ciska aan de hand van economische parameters hoeveel geld we in kas moeten houden om aan onze verplichtingen te voldoen. Daarnaast is ze bestuurslid van Young!  

  Het leuke is dat je je constant kunt blijven verbreden. Als je laat zien dat je wil, krijg je de kans om steeds nieuwe dingen te doen en andere projecten op te pakken.

  ‘Verzekeringen zijn geen sexy onderwerp op verjaardagsfeestjes’

  Na haar stage bij Athora Netherlands kreeg Ciska Morhs de kans om een deeltijdbaan bij de afdeling Actuarial Reporting te combineren met een driejarige Masteropleiding Business Analytics. “Door die combinatie kon ik mijn werkuren te plannen rondom mijn colleges en kon ik tijdens mijn studie gebruik maken van echt data-onderzoek.”

  Hoewel ze tegen haar broer Sander – die ook bij Athora werkt – altijd had volgehouden dat ze écht niet hetzelfde wilde gaan doen als hij, rolde Ciska (nu 27) via die stage toch het verzekeringsvak in. “Eenmaal binnen bleken de werkzaamheden interessant en afwisselend. Bovendien kwam ik in een gezellig team terecht, waar we ook na werktijd leuke dingen deden met elkaar. Over verzekeringen praten is geen favoriet onderwerp op verjaardagsfeestjes. Met verhalen over cijfers en berekeningen kun je de meeste mensen nu eenmaal niet boeien. Daarom wilde ik eigenlijk niet bij een verzekeraar werken, maar nu zit ik er ineens al vijf jaar.”

  Haar stage bleek leuker dan verwacht. Toen Ciska daarna de kans kreeg om in deeltijd bij de afdeling Actuarial Reporting van het levenbedrijf te gaan werken in combinatie met de Masteropleiding Business Analytics, greep ze die met beide handen aan. “Die combinatie van werken en studeren was heel prettig. Ik kon mijn werkuren plannen rondom mijn colleges en kreeg studiepunten voor het werk dat ik hier deed. Zo leerde ik tijdens mijn master werken met RStudio, software voor het maken van statistische berekeningen en kon ik dit op het werk toepassen in data-onderzoek.”

  Polishouders beschermen

  Tegenwoordig berekent Ciska simpel gezegd hoeveel geld we als verzekeraar in kas moeten houden op basis van de normen die de Nederlandsche Bank (DNB) daarvoor stelt met de bijbehorende risicomarges. “Elk kwartaal rekenen we dat opnieuw uit aan de hand van de nieuwste economische parameters. Waarom we dat doen? Tegenwoordig gebruik ik corona vaak als voorbeeld om het uit te leggen. Stel, je hebt ineens hogere sterftecijfers, dan moet je als levensverzekeraar wél je polishouders kunnen uitbetalen. Dat is simpel gezegd waarvoor ik verantwoordelijk ben.”

  Netwerk van young professionals

  Naast haar normale werkzaamheden is Ciska ook bestuurslid geworden van Young!, de club van young professionals binnen Athora tot 36 jaar. Om de jonge collega’s binnen Athora met elkaar te verbinden, organiseert Young! regelmatig netwerkbijeenkomsten en evenementen. “We zoeken qua activiteiten altijd de balans tussen informatief en gezellig. Zo hebben we onder meer een bezoek gebracht aan DNB en ben ik mee geweest op studiereis naar het hoofdkantoor van de Athora Group in Ierland. Vanwege de coronamaatregelen zijn onze activiteiten de afgelopen tijd vooral online geweest, maar dat is gelukkig tijdelijk.”

  Saai?

  Tegen haar eigen verwachting in werkt Ciska nu alweer vijf jaar bij een ‘saaie’ verzekeraar. “Het leuke is dat je je constant kunt blijven verbreden. Als je laat zien dat je wilt, krijg je de kans om steeds nieuwe dingen te doen en andere projecten op te pakken. Ik ben nog steeds volop aan het groeien in mijn huidige rol en heb net ook weer een nieuw project erbij gekregen. Zo is het lekker druk en nooit saai.”

  Ook werd Ciska door haar manager voorgedragen als female talent en uitgenodigd voor een tweedaagse training ‘Woman in Leadership’ aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit. “Het ging over diversiteit op de werkvloer en het stimuleren van vrouwelijk leiderschap. Het is goed om eens stil te staan bij de onbewuste vooroordelen die je als mens hebt.”

  Informeel

  Maar het belangrijkste is misschien toch wel dat je gewoon lekker kunt werken. “De sfeer binnen Athora is heel positief. Vanwege de flexibele werkplekken maak je snel contact met veel verschillende collega’s. Iedereen is heel benaderbaar, ook de managers. Over het algemeen is de sfeer hier heel informeel. Zeker voor een corporate.”