• NL
 • Taal: Nederlands (NL) Engels (EN)

  Jeroen Groeneveld

  ‘Mooi om vanuit IT een bijdrage te leveren aan het mondiale e-waste probleem’ 

  Heb jij je wel eens afgevraagd wat er met je kapotte of afgeschreven laptop of telefoon gebeurt? IT-manager Customer & User Services Jeroen Groeneveld denkt daar bij Athora Netherlands in elk geval goed over na. Gebruikte telefoons of laptops worden niet zomaar weggegooid. Na gebruik krijgen ze een tweede - en vaak ook derde refurbished leven en het laatste 'leven’ is vaak in Afrika of Azie waarna het daar als afval eindigt. Dankzij de samenwerking met Closing the Loop is de kringloop van IT-apparatuur nu afvalneutraal.  

  In 2021 startte Jeroen Groeneveld namens Athora de samenwerking met Closing the Loop. Deze social enterprise pakt de enorme vuilnisbelten met e-waste in Afrika aan. Deze zijn ontstaan doordat faciliteiten om apparaten te recyclen daar niet aanwezig zijn. Closing the Loop levert een praktische, concrete bijdrage door e-waste op te halen en daaruit nieuwe grondstoffen te winnen. “De samenwerking bestaat er simpel gezegd uit dat wij Closing the Loop een fee betalen om ons elektronisch afval in Afrika op te halen waarna het in Europa wordt gerecycled. Daarmee compenseren we dus ons eigen elektronisch afval”, legt Jeroen uit.  

  Omgekeerde weg 

  Jaarlijks schrijft Athora gemiddeld ongeveer 200 telefoons en 150 laptops af. “Voor elke telefoon of laptop die wij af laten voeren via onze refurbishing partner, haalt Closing the Loop een hoeveelheid telefoons terug uit Afrika om die te recyclen. We zijn in het Westen heel goed in onze oude apparatuur naar Afrika verschepen, maar de omgekeerde weg is een grote uitdaging. Gelukkig is Closing the Loop deze uitdaging aangegaan, samen met lokale partners. De grondstoffen zoals goud en andere metalen kunnen worden hergebruikt én het model levert ter plekke ook nog werkgelegenheid op.” 

  closing-the-loop-telefoons-recyclen.jpgDuurzame keuzes 

  Of het door zijn achternaam komt of niet, Groeneveld vindt het belangrijk dat ook bij IT de duurzame keuzes worden gemaakt. “We denken bij alles wat we doen na over hoe we onze milieu-impact zo klein mogelijk kunnen houden. Nieuwe laptops worden bijvoorbeeld geleverd in herbruikbare rekken en dus zonder verpakkingsmateriaal. Deze samenwerking biedt ons een kans om echt iets bij te dragen aan het verbeteren van de wereld.” 

  De samenwerking is een mooi voorbeeld van hoe een individueel bedrijfsonderdeel zijn steentje kan bijdragen aan de klimaatneutrale, circulaire bedrijfsvoering die Athora Netherlands nastreeft. En daarmee zelfs een positieve impact heeft op de leefomstandigheden in ontwikkelingslanden. “Al is het misschien een druppel op de gloeiende plaat, als we dit allemaal zouden doen dat wordt de druppel misschien een plas en zo verder”. 

  Trots op resultaten 

  De eerste resultaten van de samenwerking met Closing the Loop zijn nu zichtbaar (zie infographic). “Het is mooi om vanuit IT een bijdrage te kunnen leveren aan het mondiale e-wasteprobleem én na te denken over verdere verduurzaming van onze bedrijfsvoering. IT heeft geweldige mogelijkheden, maar het is belangrijk dat we met elkaar blijven nadenken over hoe we kunnen helpen de sector duurzamer te maken. Alle beetjes helpen daarbij.” 

  jeroen-groeneveld.jpgAls manager IT Customer & User Services is Jeroen Groeneveld een samenwerking aangegaan met Closing the Loop 

  We denken bij alles wat we doen na over hoe we onze milieu-impact zo klein mogelijk kunnen houden 

  closing-the-loop-infographic-2022.png