• NL
 • Taal: Nederlands (NL) Engels (EN)

  Het verhaal van Closing the Loop

  Jouw nieuwe laptop is afvalneutraal dankzij e-waste compensatie

  Alle medewerkers van Athora Netherlands krijgen in deze periode een nieuwe laptop. Maar heb jij je wel eens afgevraagd wat er met je afgeschreven laptop (of telefoon) gebeurt? Deze wordt niet zomaar weggegooid, maar krijgt meestal een tweede - en vaak ook derde refurbished leven. Het laatste 'leven’ van Westerse apparatuur is vaak in Afrika of Azië, waar het als afval eindigt. Dankzij de samenwerking met Closing the Loop maken we ónze IT-apparatuur in elk geval afvalneutraal.  

  In 2021 startte IT Manager Jeroen Groeneveld namens Athora de samenwerking met Closing the Loop. Deze social enterprise pakt de enorme vuilnisbelten met e-waste in Afrika aan. Deze zijn ontstaan doordat faciliteiten om apparaten te recyclen daar niet aanwezig zijn. Closing the Loop levert een praktische, concrete bijdrage door e-waste op te halen en daaruit nieuwe grondstoffen te winnen. “De samenwerking bestaat er simpel gezegd uit dat wij Closing the Loop een fee betalen om elektronisch afval in Afrika op te halen en op de juiste manier te recyclen. Daarmee compenseren we dus ons eigen elektronisch afval”, legt Jeroen uit.  

  closing-the-loop-telefoons-recyclen.jpg

  Omgekeerde weg 

  Jaarlijks schrijft Athora gemiddeld ongeveer 200 telefoons en 150 laptops af. “Voor elke telefoon of laptop die wij af laten voeren via onze refurbishing partner, haalt Closing the Loop een hoeveelheid telefoons terug uit Afrika om die te recyclen. We zijn in het Westen heel goed in onze oude apparatuur naar Afrika verschepen, maar de omgekeerde weg is een grote uitdaging. Gelukkig gaat Closing the Loop deze uitdaging aan, mede dankzij onze hulp. Een geruststellende gedachte nu ál onze laptops aan vervanging toe zijn.” 

  Voordelen 

  De samenwerking met Closing the Loop heeft een overduidelijke positieve impact op verschillende fronten. Het zorgt voor een gezondere leefomgeving en minder milieuschade in landen in Afrika en Azië, de grondstoffen uit de gerecyclede apparaten zoals goud en andere metalen kunnen worden hergebruikt én het model levert ter plekke ook nog werkgelegenheid op. In de infographic zie je het resultaten van de samenwerking tussen Athora en Closing the Loop. 

  Is het geen fijn idee dat je met het in ontvangst nemen van je nieuwe laptop iets doet tegen het mondiale e-waste probleem? Veel (werk)plezier toegewenst met je nieuwe device! 

  closing-the-loop-infographic-2022.png