• NL
 • Taal: Nederlands (NL) Engels (EN)

  Sandra Baltissen

  'Je hebt hier de vrijheid om je werk slim te organiseren, rekening houdend met je eigen werk-privébalans.'

  Als we één ding van corona hebben geleerd, is het dat we ons werk ook prima vanuit huis kunnen doen. Van 9 tot 5 op kantoor je uren volmaken, daar zit niemand meer op te wachten. Het was voor collega’s bij Athora Netherlands aanleiding om met elkaar te gaan nadenken over een nieuw samenwerkconcept. PASS heet deze nieuwe, hybride werkvorm, die het werk voor iedereen leuker en efficiënter moet maken. En beter in te PASS-en in je privéleven.

  Sandra Baltissen is een van de medebedenkers van PASS. Al in de eerste fase van coronatijd ging ze samen met een groep enthousiaste collega's van HR, IT, Facility Management en Communicatie samen aan de slag om deze nieuwe hybride werkvorm uit te denken. Een fantastische uitdaging die zorgt voor veel enthousiasme bij iedereen in de organisatie. “Het zorgt voor een goede energie in het bedrijf. We hebben samen de voorwaarden geschapen om collega's te laten excelleren: als je gemakkelijker en slimmer kunt werken, wordt het vanzelf ook leuker.”  

  Activiteitgestuurd

  Een of twee dagen per week thuiswerken was bij Athora allang ingeburgerd. PASS brengt dat nu een stap verder. Het uitgangspunt is dat je zelf elke dag bewuste keuzes maakt waaraan, waar, wanneer en hóe je werkt. "’s Ochtends werk je thuis misschien geconcentreerd aan een document. Vervolgens ga je ‘s middags naar kantoor om te brainstormen met je team en elkaars energie te voelen. Of heb je een afspraak met een relatie. Activiteitgestuurd werken, noemen we dat. Vaste thuiswerk- of kantoorwerkdagen laten we los. Je hebt de vrijheid om je werk slim te organiseren, rekening houdend met je eigen werk-privébalans.” 

  In 2009 was Athora Netherlands - toen nog als SNS Reaal - al een van de eerste werkgevers, die overstapten naar Het Nieuwe Werken. Iedereen kreeg een laptop, in plaats van een vaste werkplek op kantoor. Een of twee dagen thuis werken werd de norm. “Toen kwam corona en dat zette alles op z'n kop,” vertelt Sandra. “Er bleek ineens nog veel meer mogelijk dan we dachten. Plots was er draagvlak om serieus met elkaar te kijken naar hoe het écht anders kan.” 

  Slimmer werken 

  Zelf begon Sandra in 2018 Bij Athora als IT User Adoption Consultant. In die functie hielp ze medewerkers optimaal gebruik te maken van de tools van Microsoft. Slimmer werken op je digitale werkplek en het werk leuker en makkelijker maken. Vorig jaar stapte ze over naar de functie van Strategy Consultant. “In die functie kijk je meer naar de toekomst. Naar nieuwe ontwikkelingen in de markt en de veranderende behoeftes van medewerkers op hun digitale werkplek.” Deze nieuwe, hybride werkvorm uitwerken is dus op Sandra's lijf geschreven.

  Uitgangspunten 

  PASS staat voor Pick a Smart Site/Spot/Solution. Deze manier van werken heeft vier uitgangspunten. “Het eerste principe is dat je activiteitgestuurd werkt. Je maakt als medewerker dagelijks slimme keuzes in waar je, welk type werk doet. Dat voelt misschien individualistisch, maar daar komt het tweede principe om de hoek kijken: je bent als team verantwoordelijk voor de bijdrage die je levert aan de organisatie als geheel. Teamwork is dus juist heel belangrijk. En goede teamafspraken maken. Een derde uitgangspunt is dat je zelf verantwoordelijk bent voor je vitaliteit en je performance. En oog houdt voor de fysieke en mentale gezondheid van je collega’s. Het vierde uitgangspunt is dat het passend moet zijn. Dus haalbaar in de praktijk. De mens staat altijd centraal. Heb jij dus geen goede thuiswerkplek tot je beschikking of is de situatie er niet naar, dan ben je altijd welkom op kantoor.” 

  Metamorfose 

  Om deze nieuwe manier van werken kracht bij te zetten, heeft vooral het hoofdkantoor in Amstelveen een flinke metamorfose ondergaan. “Na bijna twee jaar thuiswerken is het heel aantrekkelijk om straks weer met je team naar exact hetzelfde hoekje te lopen. Maar dat automatisme hebben we doorbroken door het gebouw in te delen in verschillende zones, die passen bij het soort werk dat je gaat doen. Geen enkel team heeft meer een vaste plek.”   

  Connect, Collaborate, Concentrate 

  Het wordt steeds stiller naarmate je hoger in het gebouw komt. Dat is het uitgangspunt van de nieuwe indeling. “De benedenverdieping is een bruisende ontmoetingsplek. Met leuke zitjes, een goede koffiebar en restaurant (PASSAGE) waar je de hele dag terechtkunt.”  

  Op de verdiepingen daarboven zijn ruimtes waar je als team kunt samenwerken en vergaderen. “In de Collaborate-zone vind je etages met bureaublokken, zowel open als gesloten teamruimtes. Daar kun je als team nog steeds samenkomen om ideeën uit te wisselen of te brainstormen. En wil je écht geconcentreerd werken, dan kun je terecht op de bovenste verdiepingen. De Concentrate-zone is de stille zone, waar je individueel focuswerk kunt doen, mocht dat om een of ander reden thuis niet kunnen.” 

  Nieuwe vergadermiddelen 

  De digitale werkplekken van Athora waren al volledig aangepast aan het werken op afstand. Ook de vergaderzalen zijn nu voorzien van de modernste vergadermiddelen. “Je hoeft niet meer voor ieder overleg naar kantoor, maar maakt daarin zelf slimme keuzes. Met de nieuwe digitale middelen ben je tijdens een overleg geen ‘tweederangsburger’ meer als je deelneemt op afstand.”  

  Goede energie 

  Sandra voelt zich als een vis in het water als trekker van dit uitdagende project. “We hebben dit echt samen uitgewerkt en dat is supergaaf. Ik ben iemand die heel veel leuk en interessant vindt, dus dit past helemaal in mijn straatje. Na bijna twee jaar waarin we veel hebben meegemaakt en in afzondering hebben moeten werken, is dit iets dat ons weer samenbrengt. Nu is eindelijk het moment gekomen om PASS met elkaar te gaan ervaren en te ontdekken hoe het werkt in de praktijk.”  

  Als IT Strategy Consultant heeft Sandra samen met een aantal andere collega's de PASS manier van werken ontwikkeld, waarbij je geen vaste dagen meer op kantoor bent. 

  We hebben samen de voorwaarden geschapen om collega's te laten excelleren: als je gemakkelijker en slimmer kunt werken, wordt het vanzelf ook leuker.