• NL
 • Taal: Nederlands (NL) Engels (EN)

  Paul van der Molen

  Als hoofd van de afdeling Data Process Customer Management voorziet Paul de organisatie van onmisbare informatie

  Het is boeiend om met de nieuwste technieken en tooling bezig te zijn.

  ‘Bezig zijn met data is innovatief en actueel’ 

  In de twintig jaar dat Paul (52) bij Athora Netherlands en haar rechtsvoorgangers werkt, heeft hij al heel wat bedrijfsonderdelen van binnen gezien. Van hypotheekspecialist ontwikkelde hij zich tot projectmanager. En na een reorganisatie in 2001 kwam hij in aanraking met IT, een vakgebied dat hem bijzonder goed bleek te liggen. Nu geeft hij sinds drie jaar leiding aan het team, dat verantwoordelijk is voor het dataplatform van Athora Netherlands. “Ik vind het leuk om nieuwe dingen uit te proberen en mezelf continu te blijven ontwikkelen.”

  De juiste beslissingen maken kun je alleen als je de juiste informatie voorhanden hebt. Binnen Athora Netherlands is datagedreven werken de afgelopen jaren steeds meer gemeengoed geworden, waardoor de interne vraag naar data groot is. Ook Paul zelf raakte tijdens zijn loopbaan meer en meer gefascineerd door de eindeloze mogelijkheden van data. Samen met zijn team voorziet hij de organisatie van data, beheert en bewaakt de kwaliteit ervan.

  Data als basis

  “Data is de basis van alles wat wij als verzekeraar doen,” vertelt Paul. “We kunnen niet zonder data om goed te kunnen rapporteren aan onze klanten, toezichthouders en andere stakeholders. Daarnaast geeft het de business de broodnodige informatie. Hoe staan we er financieel voor? Hoe snel handelen we klantverzoeken af? Liggen we op koers om onze doelstellingen te halen? Ook passen we data toe voor AI. En zo kan ik nog wel even doorgaan.”

  Vernieuwende projecten

  Binnen de afdeling Data is men niet bang om vernieuwende dingen te proberen, vertelt Paul. “Zo hebben onze data scientists eigenhandig een AI-toepassing ontwikkeld, die fysieke inkomende post automatisch kan herkennen en classificeren met behulp van machine learning. We hebben het systeem geleerd het verschil te zien tussen bijvoorbeeld een afkoopverzoek of een kopie paspoort. Het systeem zorgt vervolgens dat het document bij de juiste medewerker op het bureau terechtkomt. Het werk van de fysieke postkamer hebben we zo bijna volledig weten te automatiseren, waardoor we onze klanten sneller kunnen helpen.”

  Zelf houdt Paul zich bezig met een ander vooruitstrevend project: het naar de cloud brengen van het complete datawarehouse van Athora Netherlands. Iets dat volgens Paul nog niet vaak is vertoond in verzekeringsland. “Het naar de cloud brengen van data biedt ons als middelgroot bedrijf allerlei voordelen. Je bent altijd up-to-date met de nieuwste technieken en beveiligingsstandaarden van Microsoft. We hoeven geen fysieke server meer te onderhouden en bovendien betaal je alleen voor wat je gebruikt. Het is boeiend om met de nieuwste technieken en tooling bezig te zijn.”

  Veiligheid voor alles

  De veiligheid van data staat bij dat alles voorop. “Het is natuurlijk je grootste nachtmerrie als bedrijf, dat je gehackt wordt en je systemen plat komen te liggen. Je leest het bijna wekelijks in de krant. Onze klanten moeten erop kunnen vertrouwen dat hun gegevens veilig zijn. Daarom is beveiliging onze topprioriteit en denken we heel goed na wie we toegang geven tot welke data. En waar mogelijk anonimiseren we de gegevens ook.”

  Continu ontwikkelen en verbeteren

  Nieuwe uitdagingen aanpakken en jezelf continu blijven ontwikkelen. Het heeft Paul ver gebracht in zijn loopbaan. Nu hij een afdeling van zo'n 15 mensen aanstuurt, propageert hij dat ook bij zijn medewerkers. “Je krijgt bij ons veel mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen en je vakkennis up-to-date te houden. Of het nu gaat om de nodige Microsoft-certificeringen, of een aanvullende opleiding tot scrum master of een coachingsopleiding, het is allemaal mogelijk. Iemand in mijn team doet een post-HBO opleiding, bijna volledig bekostigd van zijn groeibudget. De ruimte is er, maar je moet 'm wel zelf pakken.”

  Goed samenwerken, collegialiteit en de drive om continu te verbeteren, dat kenmerkt volgens Paul de sfeer op zijn afdeling. “Je hebt elkaar nodig als je waarde wil leveren voor de organisatie en wilt innoveren. Maar we durven ook kritisch naar elkaar te zijn als dat nodig is. Altijd met als doel om samen verder te komen.”

  Word jij de nieuwe collega van Paul?

  Ben jij de (data)gedreven professional die samen met ons steeds beter wil worden in zijn vak? Kijk op de vacaturepagina voor de beschikbare functies bij onze afdeling IT Data. 

  Direct naar de vacatures