• NL
 • Taal: Nederlands (NL) Engels (EN)

  Miriam Wijnands

  Miriam Wijnands

  Miriam werkt als Real Estate Investment Manager

  Het flinke groeimandaat in combinatie met het uitbouwen van het team, waarbij ik vanaf een vroeg stadium betrokken ben, maakt de functie voor mij heel aantrekkelijk.

  ‘Het is een interessante exercitie om een geheel nieuw team en product neer te zetten’

  Miriam (39) Wijnands besloot – na een carrière als aandelenanalist op de beurs en een leidinggevende positie bij een Amerikaanse beleggingsfirma – een klein jaar geleden voor een nieuwe stap in haar loopbaan. Als Real Estate Investment manager bij het nieuwe Investment Office, dat sinds 1 juli 2021 is gestart, maakt ze deel uit van het team dat de vastgoedportefeuille van Athora Netherlands beheert.

  Deze afdeling Hypotheken & Vastgoed heeft een ambitieuze groeiambitie de komende jaren, vertelt Miriam. “Het flinke groeimandaat in combinatie met het uitbouwen van het team, waarbij ik vanaf een vroeg stadium betrokken ben, maakt de functie voor mij heel aantrekkelijk.”

  Miriam’s rol legt zich toe op het zoeken naar de juiste investeringen op de vastgoedmarkt, die mede door corona enorm in beweging is. Ga je voor residentieel vastgoed, logistiek vastgoed of juist winkel- of kantoorpanden en welk type? Wat voor risico’s kleven daaraan? Hoe kunnen we dit zo goed mogelijk onderbouwen en institutionaliseren? Met die zoektocht houdt Miriam zich op dagelijkse basis bezig. “Als je iets koopt met een bepaalde winstverwachting, is het wel de bedoeling dat die uitkomt. De premies van onze klanten moeten wij namelijk zo goed, zorgvuldig en duurzaam mogelijk beleggen. Want van die opbrengsten worden de polishouders uitgekeerd. Het is interessante exercitie om een geheel nieuw team en product neer te zetten, het nieuwe beleid van de afdeling te helpen vormgeven en uit te dragen naar de buitenwereld.”

  Aansprekende projecten

  Bij het uitbreiden van de vastgoedportefeuille van Athora Netherlands heeft Miriam de blik steeds meer op investeringen in heel Europa gericht, maar ook in Nederland zijn ze bij het Investment Office met een aantal aansprekende projecten bezig. “Zo hebben we afgelopen jaar twee residentiële projecten gekocht in Arnhem en Groningen. Dat zijn twee duurzame woontorens met gemiddeld wat kleinere, maar betaalbare zelfstandige woonunits voor young professionals. Zo’n pand is voorzien van gedeelde faciliteiten zoals elektrische deelauto’s, een wasruimte, een woonkamer en dakterras waar je elkaar kunt ontmoeten en een gezamenlijke ruimte om te werken. Door bij te dragen aan zo’n nieuwe woonvorm voor de jongere generatie sla je meerdere vliegen in één klap. Het is een mooi stuk innovatie, dat inspeelt op de trend dat de jongere generatie steeds minder geeft om eigen bezit. Daarnaast helpen we een langdurige oplossing te vinden voor de woningnood onder de jongere generaties. Daarbovenop levert het een prima rendement op, terwijl het een veilige belegging is. Als die dingen zo samen komen, geeft dat veel voldoening. Het past goed binnen de langetermijnvisie van een verzekeraar en onze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid.”

  Duurzaamheid en ESG-criteria spelen bij Miriam en haar collega’s altijd een rol als ze kijken naar nieuwe investeringskansen. “We letten scherp op of de gebouwen waar we in beleggen de duurzaamheidstoets kunnen doorstaan. Gebruikers vragen daar ook steeds vaker om. Een ander mooi voorbeeld in dat kader is een stuk landbouwgrond dat we nabij Schiphol in de portefeuille hebben. We onderzoeken nu de mogelijkheden om daar een zonneweide aan te leggen. Zo leveren we een bijdrage aan de energietransitie, zonder dat mensen daar hinder van ondervinden, terwijl het rendement op deze grond een stuk hoger ligt dan wanneer het in gebruik blijft als agrarische grond.”

  Meer vrouwen in het vak?

  Miriam is als een van de weinige vrouwen werkzaam in het traditionele mannenbolwerk van investment management. Meer vrouwen op de afdeling zouden zeker welkom zijn. “De verschillen tussen mannen en vrouwen vind ik niet zo relevant, het gaat me meer over de persoon. Zelf ben ik na mijn studie Bedrijfskunde door toeval de beursvloer opgerold. Ik was geïnteresseerd in fundamenteel beleggen en gecombineerd met mijn competenties bleken de beurs en ik een goede match. Het is voor mij heel interessant om te kijken naar financiële markten en wat voor impact die hebben op ontwikkelingen in de rest van de wereld. Het is van origine een mannenwereld, hoewel dat een klein beetje aan het veranderen is. Het zou leuk zijn als er meer vrouwen voor het vak zouden kiezen.”

  Zelf combineert Miriam haar baan met de zorg voor vier jonge kinderen. En hoewel dat zijn voordelen heeft ten behoeve van het gezin, snakt ze ernaar haar collega’s in het echt te ontmoeten. “Ik kijk er enorm naar uit om weer naar kantoor te kunnen. Dat geeft meer focus.” En hoe ervaart ze de balans tussen werk en privé? “De één heeft nu eenmaal meer tijd voor zichzelf nodig dan de ander. Als het werk af moet, moet het af.”

  Op zoek naar nieuw talent

  Bij het nieuwe Investment Office is men nog op zoek naar een aantal nieuwe talenten. Miriam heeft wel een idee aan welke eisen haar toekomstige collega’s moeten voldoen. “Analytisch, resultaatgericht, no-nonsense, gefocust en pragmatisch, dat zijn de eigenschappen waar we naar op zoek zijn. Bij ons krijg je een hele diverse functie, waarin je zowel je commerciële kwaliteiten, je juridische kennis én je financieel en analytisch inzicht kwijt kunt. Waarin je ook nog meebouwt aan een geheel nieuw team. Dat maakt de opdracht boeiend en was voor mij de reden dat ik bij Athora ben gaan werken.”

  Word jij de nieuwe collega van Miriam?

  Bekijk het actuele vacature-aanbod van Athora Netherlands.