• NL
 • Taal: Nederlands (NL) Engels (EN)

  Verzekeraars verkennen mogelijkheden van circulaire economie

  6 juli 2018

  Hoe kan de verzekeringsbranche bijdragen aan de circulaire economie? Die vraag stond woensdag 27 juni centraal bij een inspiratiesessie van Sustainable Insurance, het samenwerkingsverband tussen Centraal beheer, NN en VIVAT. Werknemers, leveranciers en andere stakeholders konden meedenken over de vraag hoe we in Nederland kunnen werken aan een economie zonder afval.

  De insteek van de inspiratie-sessie was niet alleen om de krachten te bundelen en inspiratie op te doen, maar ook om de ambities verder te concretiseren. Want het samenwerkingsverband dat Centraal Beheer, NN en VIVAT onlangs zijn aangegaan door het oprichten van Sustainable Insurance is een eerste stap, maar wel één die een vervolg moet krijgen. “We geloven dat we met zijn drieën sterker zijn en dat we veel meer kunnen opleveren dan dat we als individuele maatschappijen kunnen doen,” zegt Robert Witteveen, Innovatie-aanjager bij VIVAT.

  Snijvlak van duurzaamheid en innovatie

  “De circulaire economie zit heel erg op het snijvlak van duurzaamheid en innovatie en dat zijn net de twee thema’s waar wij als verzekeraars meer mee willen doen,” legt Anke Smilde van de NN Groep uit. Voor Lonneke Weierink van Centraal Beheer is het van belang dat alle collega’s straks heel goed weten wat de circulaire economie inhoudt. “En we willen als verzekeraars ook echt de kansen ontdekken van de circulaire economie.”

  Naast medewerkers van de drie merken, waren ook andere labels en organisaties aanwezig op het event, waaronder ABN AMRO, FBTO en BlueCity. Jacob Wiebenga van FBTO: “Wat ik vooral heb meegenomen van deze bijeenkomst is hoe breed de circulaire economie is en dat het meer is dan hergebruik van afval.” Voor Ciska Berns-de Moel van VIVAT is vooral het inzicht blijven hangen dat we af moeten van het gemakzuchtige weggooien van goedkope dingen: “We moeten echt gaan consuminderen.” 

  Bekijk hieronder de video van de inspirerende middag. 

   

  Geïnteresseerd? Word nu lid van de LinkedIn-community: Sustainable Insurance Nederland

  Lees ook

  Verzekeraars bundelen krachten voor Blue City Circular Challenge

  Nederland circulair in 2050

  De samenwerking Sustainable Insurance is geïnspireerd door de plannen die de rijksoverheid heeft opgesteld met bedrijven, vakbonden, overheden, natuur- en milieuorganisaties, kennisinstituten en financiële instellingen. In 2017 gaven zij aan te streven naar het realiseren van een volledig circulaire economie in Nederland in 2050. De drie verzekeraars willen via Sustainable Insurance de betrokkenheid bij de circulaire economie in de branche vergroten.