• NL
 • Taal: Nederlands (NL) Engels (EN)

  Slim Weerstation wint Weather Damage Prevention Challenge

  1 oktober 2018

  Weather Challenge

  Domoticabedrijf Netatmo is de winnaar van de Weather Damage Prevention Challenge. Het bedrijf, dat een Franse oorsprong heeft, ontwikkelde een weerstation dat de persoonlijke woonomgeving tot in de details bijhoudt. Het is de bedoeling dat op die manier woningen beter worden beschermd tegen extreem weer.

  Op donderdag 27 september vond bij VINCE in B.Amsterdam de finale plaats van de VIVAT Weather Damage Prevention Challenge. Uit een sterk internationaal deelnemersveld van diverse start-ups en scale-ups zijn uiteindelijk vijf innovatieve partijen geselecteerd. Deze partijen gingen met elkaar de strijd aan en na een pitchronde en een uitvoerig jury-overleg rolde Netatmo uiteindelijk als winnaar uit de bus.

  Slim weerstation

  Netatmo ontwikkelde een slim weerstation dat de persoonlijke woonomgeving minutieus in de gaten houdt. Zo worden temperatuur, luchtvochtigheid, omgevingsgeluiden en CO2 gemeten; zowel binnen als buiten. Hiermee kunnen gebruikers hun huis beter beschermen tegen klimaatgerelateerde schades en daarmee hun woning tegelijkertijd veiliger, gezonder en comfortabeler maken.

  Jury-oordeel

  Edwin Grutterink, juryvoorzitter en General Manager Schade bij VIVAT: “De huidige klimaatverandering gaat gepaard met flinke regen-, hagel- en onweersbuien, maar ook met grote droogte of stevige stormen. Dit leidt steeds vaker tot grote schades aan onder andere woningen en auto’s. Voor onze labels Reaal en nowGo zijn we altijd opzoek naar innovatieve oplossingen om overlast en ellende bij onze klanten te voorkomen. Het weerstation van Netatmo zorgt ervoor dat de consument snel op de hoogte wordt gesteld als er extreem weer in aantocht is, waardoor er eerder preventieve maatregelen kunnen worden getroffen, soms zelfs al automatisch. Hierdoor worden overlast en schades sterk verminderd.”

  Sensoren om overlast te beperken

  Edwin Aartman, Netatmo Benelux: “We zijn erg blij met het winnen van de Weather Damage Prevention Challenge. We hebben al een concreet eindproduct waarmee een verzekeraar als VIVAT haar klanten echt kan helpen bij het voorkomen van schade. We gaan naar een toekomst waar apparaten steeds meer met elkaar gaan praten en elkaar beïnvloeden, denk bijvoorbeeld aan dakramen die automatisch sluiten als er regen op komst is. Op basis van de data van onze weerstations kan er zo een keten gevormd worden van slimme producten, die echt gaan helpen bij het waarschuwen tegen extreem weer. We willen samen met VIVAT gaan onderzoeken welke data er nog meer kan worden gekoppeld aan onze weerstations en hoe we de data van onze sensoren nog verder kunnen inzetten om overlast te voorkomen.”

  Oplossingen vinden

  VIVAT en VINCE werkten in de Weather Damage Prevention Challenge samen met tech-mediabedrijf The Next Web (TNW). Het doel hiervan: gezamenlijk innovatieve, technologische oplossingen vinden om weer-gerelateerde schades op de meest impactvolle manier te voorkomen.

  VIVAT, VINCE en Netatmo gaan de komende tijd onderzoeken hoe het weerstation van Netatmo kan worden doorontwikkeld en hoe deze eventueel is uit te rollen bij een van de merken van VIVAT (Reaal of nowGo).